Användningsområden med LED lampor

Utvecklingen inom LED-området började på elektroniska och  elektriska apparater men på senare tid har användningsområdet för LED utökats till att även innefatta LED lampor allmänna utrymmen såsom offentliga platser och kontor. Enligt energimyndigheten så ska gatubelysningen på sikt bytas ut till LED belysning, då kostnaderna drastiskt skulle sänkas genom LED.

Andra användningsområden för LED är:   

    •    Tunna, lätta meddelandetavlor såsom informationsskyltar
    •    Ljusslingor som är vanligt i julgransbelysning)
    •    Statusindikatorer i arbetsbelysning bl.a. ljus som indikerar av eller på samt trafiksignalljus
    •    Cykellampor, pannlampor
    •    Signal- och nödbelysning
    •    LED kan ersätta reflektorlampor
    •    Små kronljus till ljuskronor m.m.

Färgtemperatur i Kelvin LED

 

Ljusflöd, ljusfärg och Lumen på LED

Energimyndigheten har under 2013 mätt hur mycket ljus LED belysningen genererar i lumen (lm). Myndigheten mätte även ljuset värmenivåer i varmt och kallt och således färgtemperatur och ljusfärg. Ju högre lumen desto kallare sken, det visade sig även att LED lamporna har ett varmt ljus, men det finns också de som har ett kallare, mer blåaktigt ljus. Vad som passar bäst beror på var du ska använda lampa och vad du gillar bäst. Det är många som uppskattar det blå lite krispigare ljuset på utomhusslingan då de tycker att det gör sig bra om den vita snön. Generellt ger lamporna lite ljus och det är acceptabelt eftersom detta är dekorationsbelysning. Det ljusflöde som visas för ljusslingorna gäller hela ljusslingan medan det för ersättningslamporna visas för en enstaka lampa.

 

LED ljuskällor - LED i julbelysningen

Energiförbrukningen kan vara upp till 20 gånger större för den som använder glödlampor istället för LED lampor i julbelysningen. En miljon svenska hushåll belysning i form av adventsstjärnor, ljusslingor och julgransbelysning. Energimyndighetens har testat juldekorationens effektivitet i förhållande till konventionella glödlampor och genom att byta ut glödlampor till LED lampor/dioder så kan säkerhetstest gjort undersökningar som visar att man kan minska energiförbrukningen kan en miljon svenskar  tillsammans spara cirka 41 miljoner kWh på att välja belysning med lysdioder, LED, istället för glödlampor. Det motsvarar eluppvärmningen av 2 700 villor under ett helt år. Det finns beräkningsmodeller för att planera elförbrukningen och spara samhällets ekonomiska resurser.

LED-lampornas karaktär bidrar till en låg energianvändning och dess hållbarhet leder till att färre ljuskällor måste återvinnas. Än viktigare kanske och jämfört med andra ljuskällor som är energisnåla så innehåller inte LED-lampor kvicksilver såsom energikonkurrenten lågenergilampan.

LED-lampor har en väldigt lång livslängd på i vissa fall upp till 50 000 timmar vilket i förlängningen innebär låga kostnader för underhåll. Den höga effektiviteten innebär samtidigt en mycket låg energiförbrukning.

LED har som nämnts en hög funktionssäkerhet och ljuskällan kan regleras inom hela skalan från 0-100 procent. De tre grundfärgerna gör det enkelt att styra LED-lampornas färger. LED-lampor är tåliga mot stötar och vibrationer samtidigt som livslängden inte påverkas utav att man tänder och släcker. LED innebär att man med enkelhet kan styra ljuset. LED drivs med låg spänning.